Groot familiebedrijf in de aanbieding met een sterke marktpositie en voorspelbare inkomsten? Dan is de Amerikaanse topbelegger Warren Buffett misschien geïnteresseerd. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. Superbelegger Warren Buffett blijft Europa nog wel enige tijd afstruinen voor overnamekandidaten. Buffett, die vorige week motoronderdelen- en kledingbedrijf Detlev Louis Motorradvertriebs overnam, zei tegen de krant Handelsblatt meer familiebedrijven in Duitsland, maar ook Frankrijk en Italië op het oog te hebben. Buffett zit op een berg cash die beschikbaar is voor overnames, “hoe groot ze ook moge zijn”.

2. Telecombedrijf Altice is nog ook lang niet klaar met het doen van overnames. Dexter Goei, de bestuursvoorzitter van Alitce, zei tegen de Financial Times gebruik te zullen maken van lage rentestanden om veel te lenen om steeds grotere prooien te kunnen verorberen. “Er zijn een heleboel overnamekandidaten en we zullen blijven doen wat we de afgelopen jaren hebben gedaan, alleen op een nog grotere schaal”, pochte Goei. In de afgelopen twaalf maanden heeft Altice niet minder dan 28 miljard euro aan overnames gespendeerd. Goei voorspelde dat steeds meer telecombedrijven de buidel zullen gaan trekken en dat de consolidatie in de sector in een stroomversnelling zal komen.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

3. Gevalletje van vestzak-broekzak bij het Deense mega transport- en energieconglomeraat A.P. Moller–Maersk. Maersk wil zijn belang van 20 procent in Danske Bank – Denemarkens grootste bank – verkopen. En de gelukkige koper is… de Maersk-familie. AP Moller Holding, dat een belang heeft van 42 procent in Maersk, koopt een belang van 15 procent in de bank. Dat is dus een beetje alsof Heineken een groot belang in ING zou hebben en dat belang verkoopt aan Heineken Holding, de houdstermaatschappij van de familie Heineken. Aandeelhouders Maersk worden er overigens niet minder van. Maersk wil de opbrengsten uit de verkoop van het belang trakteren aan aandeelhouders in de vorm van een superdividend. Het 20 procent belang in Danske bank zou op basis van de slotkoers van dinsdag een waarde hebben van omgerekend 4,8 miljard euro.

4. Kredietbeoordelaar Moody’s heeft de kredietbeoordeling van de door corruptieschandalen geplaagde Braziliaanse staatsoliemaatschappij Petrobras afgewaardeerd naar 'junk'. En dat hakt er flink in bij de obligaties van Petrobras, dat tot niet lang geleden de grootste klant van oliedienstverlener SBM Offshore was. De koers van Petrobras-obligaties die aflopen op 7 maart 2018 maakte een snoepduik van 4 procent op het nieuws. Braziliaanse autoriteiten hebben ook SBM Offshore onder de loep genomen vanwege vermeende betrokkenheid bij het corruptieschandaal rond Petrobras. Vanwege het onderzoek kan SBM niet meedingen naar opdrachten in Brazilië.

5. Het Belgische ECB-bestuurslid Luc Coene heeft in een interview met De Telegraaf de deur voor een uitreding uit de eurozone door Griekenland op een kiertje gezet. Op de vraag of het denkbaar is dat een land uit de euro gaat, antwoordde Coene: “Als een land dat beslist, waarom zou je dat niet laten gebeuren? Ik kan me niet indenken welk land dat zou zijn, maar theoretisch kan het altijd.” Coene bedoelt natuurlijk Griekenland, maar in het interview suggereert het ECB-bestuurslid dat naast Griekenland ook Italië eigenlijk niet in de euro had gemogen.

Coenes uitspraken over uitreding uit de euro staan haaks op de ideeën van de Griekse minister van Financiën. Varoufakis zei in mei 2012 tegen persbureau Bloomberg dat de laatste zin van het liedje Hotel California de situatie van Griekenland treffend omschrijft: je kan op elk moment inchecken, maar je kan nooit weg. Overigens zei ook Varoufakis dat Griekenland nooit in de euro had gemogen.

6. Coene wuifde zorgen dat de ECB geen partijen kan vinden die hun staatsobligaties willen verkopen aan de centrale bank weg. Veel pensioenfondsen en andere institutionele marktpartijen hebben laten weten niet van plan zijn hun obligaties te verkopen aan de ECB, vermoedelijk omdat zij verwachten dat de centrale bank er met zijn aankoopprogramma van meer dan 1 biljoen euro niet in zal slagen noemenswaardig inflatie of groei te creëren. Tegen De Telegraaf zei Coene met zoveel woorden dat als je de houders van de obligaties maar genoeg geld in de handen drukt, ze toch wel verkopen. En anders kan de ECB altijd nog andere effecten kopen. In december zei ECB-president Draghi dat de ECB alles kan kopen dat los en vast zit "behalve goud".

7. Beveiligingsbedrijf Gemalto heeft vanochtend laten weten dat het “waarschijnlijk” is dat de Britse en Amerikaanse geheime diensten in 2010 en 2011 hebben ingebroken in het computernetwerk van het bedrijf. Maar, bezweert Gemalto, de cyberdieven in dienst van de overheid hebben “waarschijnlijk” (met nadruk op waarschijnlijk) niet op grote schaal encryptiecodes van simkaarten gestolen. Dus u kunt weer rustig slapen en hoeft absoluut niet bang te zijn dat Amerikaanse of Britse spionnen u aan het bespioneren zijn, want u heeft toch niets te verbergen.

Daarnaast zei Gemalto niet het enige slachtoffer te zijn geweest van cyberaanvallen door de Amerikanen en Britten. En Gemalto zal overigens geen juridische stappen ondernemen en verwacht ook geen politieke problemen. Niets aan de hand en doorlopen dus. De koers staat dan ook 3 procent in het groen en heeft bijna de verliezen als gevolg van de onthulling over de cyberaanval goedgemaakt.

8. Europese beurzen doen een klein stapje terug na zes dagen van winsten. Die verliezen mogen echter geen naam hebben, helemaal als we kijken naar het scorebord voor 2015. De AEX staat voor het jaar bijna 13 procent in het groen. De Duitse DAX doet het nog wat beter met een jaarwinst van meer dan 14 procent. En dat hebben we vooral te danken aan ECB-president Mario Draghi en zijn aankondiging om maandelijks 60 miljard euro aan obligaties te kopen totdat het er naar uitziet dat de inflatie op weg is naar 2 procent.

9. Beleggers kijken vandaag nog uit naar Draghi’s periodieke getuigenis in het Europees Parlement over het monetair beleid van de ECB. Daar kan Draghi misschien uitleggen waarom de ECB de plank compleet mis slaat als het inflatie moet voorspellen. In de grafiek van de ECB ziet u de voorspellingen van de ECB uit december. De inflatie van min 0,6 procent is veel lager dan de onderkant van de bandbreedte van de ECB’s voorspellingen.

(klik voor uitvergroting)

cpi

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl